sponsors

Foutmelding

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3170 of /home/swtails/domains/theswingingtails.be/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/swtails/domains/theswingingtails.be/public_html/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2396 of /home/swtails/domains/theswingingtails.be/public_html/includes/menu.inc).

Geschiedenis

In 1989 introduceerde Dawn Jecs, een honden trainster uit Washington State, op brede schaal haar tot op dat moment vrijwel unieke muzikale opvoedingsmethode voor honden. Het publiek was laaiend enthousiast te zien hoeveel plezier de honden beleefden aan het uitvoeren van volgoefeningen op muziek.

Slechts een jaar later , in 1990, liet de succesvolle Britse honden trainster Mary Ray in een voorprogramma van de "Crufts", de grootste Engelse hondententoonstelling, een uitvoering zien van "Heelwork to music", gehoorzaamheidsoefeningen met muzikale begeleiding.

In 1991 verscheen in het Canadese Vancouver de dressuurrijdster Tina Martin met haar hond in een dressuuroefening op een paardensportmanifestatie.

In het zelfde jaar nog werd in Canada de eerste organisatie gesticht die zich bezighield met "Canine Freestyle". De doorbraak in Amerika kwam in 1995 met de stichting van de Canine Freestyle Federation door Joan Tennille en Alison Jackiewicz. Hier kwamen talenten als Terry Arnold en Sandra Davis op de voorgrond.

In 1995 begon Donelda Guy interesse te tonen en demonstraties te geven. Zij werd de drijvende kracht achter Freestyle dancing.

In 1996 werd in Groot-Brittanië de eerste "heelwork to music" wedstrijd gehouden door Peter Lewis in Coventry met 24 deelnemende teams. In deze tijd waren er weinig klassen en weinig regels. Mary Ray zelf nam geen deel aan deze wedstrijden de eerste 3 jaar om anderen de mogelijkheden haar niveau te bereiken. Niettegenstaande deed ze veel demonstraties en bleef het discipline dankzij haar in de mediabelangstelling.

In 1998 leerde de Oostenrijkse Manuela Nassek de nieuwe sporttak en in 1999 volgde in Duitsland de eerste demo dogdance voor internationaal publiek door Nicole Weber.

Dogdance onder de vorm van heelwork to music of freestyle was ondertussen internationaal een geliefde hondensport.

Vandaag verspreid dogdance zich over heel de wereld,van Zuid-Afrika tot Japan, er is echter geen eenheid in de reglementering.

Op korte termijn zien we het nivo van de routinnes enorm verbeteren, een discipline in volle groei.

De sport is leuk om te doen voor hond én mens, de band tussen het team wordt intenser door het trainen en door de spontane en ongedwongen manier van aanleren.

De harmonie in beweging tussen mens en hond is fascinerend. Daar komt nog bij dat iedereen individueel op zijn eigen hond en diens talenten leert ingaan,en daardoor zijn viervoeter beter leert kennen.

Het moge duidelijk zijn dat dogdance toekomst heeft. Er zijn al veel mensen die deze sport bedrijven en het worden er steeds meer.

Een groot voordeel is ook dat je deze discipline makkelijk thuis kan trainen. Je keuken , garage, of woonkamer worden omgetoverd tot danszaal, en je kan aan de slag!